„Telekom Srbija” procenjen na 3,5 milijarde evra

Bez autora
Mar 25 2010

Telekom „Srbija” vredi između tri i tri i po milijarde evra. Ovu procenu dala je pre dva meseca jedna od najpoznatijih svetskih konsultantskih firmi iz Sjedinjenih Američkih Država na osnovu podataka o poslovanju srpske telekomunikacione kompanije u 2009. godini. Ime te kompanije za sada se drži u tajnosti jer bi ona mogla da se pojavi na tenderu za privatizacionog savetnika koji će uskoro raspisati Vlada Srbije. Ovaj broj, s obzirom na ugled firme koja je dala procenu vrednosti, biće ključni argument za početnu cenu na tenderu za prodaju 40 odsto vrednosti Telekoma „Srbija”. Ukoliko se, na primer, kao konačna cena vrednost celokupnog Telekoma odredi suma od 3,2 milijarde evra, onda će Vlada Srbije najverovatnije započeti tender sa nešto većom cenom, od recimo 3,5 milijarde evra, što znači da bi za 40 odsto Telekoma u startu tražila 1,4 milijarde evra. Ukoliko se javi više zainteresovanih kompanija, u tom slučaju bio bi otvoren postupak aukcije, što bi ukupnu vrednost Telekoma (pa time i dela koji se prodaje) moglo da podigne na četiri milijarde evra (odnosno 1,6 milijardi evra za 40 odsto vlasništva koje se prodaje).

„Telekom Srbija” procenjen na 3,5 milijarde evraTelekom „Srbija” vredi između tri i tri i po milijarde evra.

Ovu procenu dala je pre dva meseca jedna od najpoznatijih svetskih konsultantskih firmi iz Sjedinjenih Američkih Država na osnovu podataka o poslovanju srpske telekomunikacione kompanije u 2009. godini. Ime te kompanije za sada se drži u tajnosti jer bi ona mogla da se pojavi na tenderu za privatizacionog savetnika koji će uskoro raspisati Vlada Srbije.

Ovaj broj, s obzirom na ugled firme koja je dala procenu vrednosti, biće ključni argument za početnu cenu na tenderu za prodaju 40 odsto vrednosti Telekoma „Srbija”. Ukoliko se, na primer, kao konačna cena vrednost celokupnog Telekoma odredi suma od 3,2 milijarde evra, onda će Vlada Srbije najverovatnije započeti tender sa nešto većom cenom, od recimo 3,5 milijarde evra, što znači da bi za 40 odsto Telekoma u startu tražila 1,4 milijarde evra.

Ukoliko se javi više zainteresovanih kompanija, u tom slučaju bio bi otvoren postupak aukcije, što bi ukupnu vrednost Telekoma (pa time i dela koji se prodaje) moglo da podigne na četiri milijarde evra (odnosno 1,6 milijardi evra za 40 odsto vlasništva koje se prodaje).

Od visine početne cene s kojom se ide na tender zavisiće i količina akcija (vlasništva) koje će dobiti građani u obliku besplatnih akcija. Ukoliko, na primer, početna cena na tenderu bude 3,5 milijarde evra (vrednost celokupnog Telekoma), onda bi građani kroz besplatne akcije dobili pet odsto vlasništva Telekoma.

Iz krugova poslovne zajednice u Beogradu stižu informacije da bi Dojče Telekom mogao da bude najzainteresovaniji kupac 40 odsto srpskog Telekoma. Ali, ima analitičara koji procenjuju da ne bi bilo iznenađenje da se na tenderu pojave i takve kompanije kao što su Frans Telekom, „Oraskom”, „Telefonika”... jer se radi o srpskoj kompaniji koja ima značajne poslovne operacije u regionu (Republika Srpska i Crna Gora). Pitanje na koje, za sada, nema odgovora, jeste šta će se dogoditi ako se, recimo, na tenderu pojavi i pobedi norveški „Telenor” koji je pre dva meseca dobio „grinfild” licencu za drugog operatera fiksne telefonije.

Inače, ideja za prodaju 40 odsto srpske telekomunikacione kompanije stigla je od menadžmenta kompanije Telekom „Srbija” koji je procenio da na srednji rok neće biti u mogućnosti da finansijski, kadrovski i tehnološki odgovori na razvojne izazove konkurencije i da je potrebno napraviti strateško partnerstvo sa nekom od vodećih svetskih kompanija iz oblasti telekomunikacija.

Da se ne bi ponovile greške pravljene pri trošenju para od prodaje Telekoma iz 1996. godine i Mobtela iz 2006. godine, sada je napravljen dogovor predsednika države Borisa Tadića, premijera Mirka Cvetkovića i lidera G17 plus i SPS-a Mlađana Dinkića i Ivice Dačića da novac od prodaje 40 odsto Telekoma bude stavljen u poseban fond i u najvećoj meri potrošen za završetak izgradnje autoputa kroz Vojvodinu (ove godine) i izgradnju autoputeva kroz Srbiju (iduće godine). Na sastanku kod predsednika Tadića dogovoreno je i da Srbija raspiše međunarodni tender za tri kompanije koje će voditi menadžment izgradnje autoputeva.

Manji deo novca biće potrošen za finansiranje izgradnje velikih brana za elektrane i podsticanje zapošljavanja.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik